Tehnologia de foraj orizontal dirijat reprezintă un sistem de foraj rotativ hidrodinamic, dirijat și axat pe trei principii tehnologice de bază
Utilizarea unei sape de foraj având forma unui sfredel cu daltă în lance.
Avansarea pe orizontală în sistem rotativ și prin mărunțirea solului pe bază de injecții sub presiune înalta a unui jet cu fluid special de foraj, pe bază de argilă bentonitică (datorită proprietăților tixotropice ale acestui tip de argilă, noroiul de foraj îndeplinește și rolurile de stabilizator al găurii de foraj și agent de ungere).
Pilotarea dirijată de la suprafață a tijelor și dispozitivului de forare, prin teleghidaj, cu ajutorul unui emițător de unde electromagnetice plasat în interiorul sapei, care transmite în permanență parametrii, precum și adâncimea la care se afla sapa, înclinarea sapei în procentul și orientarea vârfului sapei în sistem orar.
Principalele faze tehnologice
Realizarea forajului pilot prin avansarea în teren a capului dirijabil
Lărgiri succesive în funcție de diametrul conductei ce trebuie pozată
Pozarea prin tragere a conductei în tunelul creat
Avantajele tehnologiei de foraj orizontal dirijat
Precizia lucrărilor prin urmărirea de la suprafață a întregului proces.
Lucrările executate prin metoda forajului orizontal dirijat nu produc disconfort în traficul feroviar sau rutier și nu periclitează siguranța circulației.
Scurtarea timpilor de execuție în raport cu alte tehnologii.
Ocuparea unui teren redus pentru montarea echipamentelor și executarea lucrărilor.
Fiabilitatea lucrărilor de subtraversare cu tehnologia de foraj orizontal dirijat, este aceeași cu durata de viață a tubulaturii îngropate.
Forajul orizontal dirijat se poate executa în aproape orice fel de teren.