Pipe bursting – este o tehnologie de înlocuire a rețelelor de conducte (gaz, apă, canalizare) care datorită gradului de uzură (îmbătrânire) nu mai prezintă siguranța în funcționare

pipe_bursting

Această tehnologie constă în spargerea vechii conducte prin introducerea unui așa zis « cap de spargere » și înlocuirea acesteia cu o alta de dimensiuni egale sau sensibil mai mari utilizând același traseu prin tragerea sau împingerea noii conducte de către capul de spargere.

Partea din față a conului de spargere are dimensiuni mai mici decât conducta care este înlocuită pentru a menține alinierea acestuia în conductă și uniformizarea șocurilor pe circumferința acesteia. Baza capului de spargere este mai mare în comparație cu diametrul interior al vechii conducte și ușor mai mare decât diametrul exterior al noii conducte, în vederea reducerii frecării precum și pentru a oferi spațiu de manevră. Capetele de spargere (bătaie) pot fi echipate cu grinturi de zdrobire sau lame longitudinale pentru a promova și mai mult eficacitatea de rupere.

Partea din spate a capului de spargere este conectată la noua conductă, iar cea din față, este conectată la un cablu sau tijă de tragere. Capul de spargere și capătul noii conducte sunt lansate în cea veche printr-o gură de acces.

Dimensiunile conductelor care pot fi înlocuite variază de la 50 mm până la 1000 mm, teoretic neexistând o limită superioară. Limita depinde doar de eficiența costurilor, comparativ cu metodele convenționale de înlocuire, condițiile locale de teren ( rezistența acestuia la vibrații), precum și de capacitatea tehnică de a furniza suficientă putere pentru spargerea și tragerea simultană a conductei.

Lungimea pe care se efectuează înlocuirile este de 300 – 400 m, în funcție de distanța existentă între cămine.

Conductele care pot fi înlocuite prin tehnologia de “Pipe bursting” sunt de obicei realizate din materiale cum ar fi – fontă, oțel, beton simplu, azbest, PVC, polietilenă. Betonul armat poate fi de asemenea înlocuit cu succes în cazul în care acesta nu este armat puternic sau dacă este deteriorat substanțial.