Metoda de reabilitare prin cămășuire, actualmente din punct de vedere al tehnicii, este cea mai calitativă metodă de recondiționare a conductelor de presiune și a conductelor cu curgere gravitațională.

Cele mai multe rețele de conducte (gaz, apă, canalizare, rețele tehnologice pentru agent termic) sunt deja îmbătrânite și din ce în ce mai des se ivesc scurgeri care din motive de siguranță și de economie, trebuie foarte rapid reabilitate. Pentru recondiționarea acestor conducte s-au impus în ultimii ani din ce în ce mai mult așa numitele tehnologii NO DIG – adică tehnologii de recondiționare fără decopertare.

Tehnologia de cămășuire cu tub compozit liner are origine în Japonia unde s-a căutat o soluție tehnică pentru evitarea scurgerilor din conductele deteriorate din cauza cutremurelor dese din zona respectivă.

În timp foarte scurt tehnologia s-a dezvoltat și este astăzi una din cele mai performante metode de recondiționare pentru conducte de gaz, conducte petroliere, conducte de apă potabilă și apă reziduală și cele din industria chimică.

La metoda pe care o prezentăm se introduce un tub compozit în conducta care urmează a fi reabilitată. Anterior introducerii tubului în conducta-gazdă, acesta este impregnat cu o rășină reactivă aleasă în funcție de destinația conductei. După introducerea în conductă, rășina impregnată în tub va fi polimerizată, astfel obținându-se practic o nouă țeavă cu calități deosebite.

Această metodă performantă se poate aplica la conducte cu diametre cuprinse între DN 100 și DN 2000 în funcție de diametrul cerut pe secțiuni, până la lungimi de 600m. Folosind tehnologia de cămășuire cu tub compozit (LINER) pot fi reabilitate conducte de gaz, conducte petroliere, conducte de apă potabilă și apă reziduală și cele din industria chimică.

Tubul este omologat pentru apă potabilă conform cerințelor normelor a formularului DVGW – Arbeitsblatt W 270.

 

Principalele faze tehnologice

  • Inspecție preliminară (cctv), curățire, operații de by-pass a debitului, inspecție video pre-instalare
  • Pozarea materialului de cămășuire prin: tragere (pull-in), inversie cu presiune de aer, sau inversie cu presiune de coloană de apă
  • Polimerizarea prin: tratament termic cu abur sau apă fierbinte, tratament cu raze UV, rășini speciale, sau tratament cu presiune de aer
  • Repunerea în funcțiune prin debitare, deschiderea și reabilitarea racordurilor, inspecție video post instalare

Procedeul permite parcurgerea curbelor de 45° în cazul

  • Conductelor de apă potabilă
  • Conductelor de gaz
  • Conductelor transportoare de medii petroliere
  • Conducte de apă reziduală sub presiune
  • Conducte din industria chimică
  • Conducte cu curgere gravitațională de apă reziduală etc.