Tehnologia ultramodernă numită “pigging” este o altă metodă ecologică de curățare a conductelor

În ziua de azi este general acceptată ideea de curățare prin metoda “pigging” iar mulți operatori recurg la această metodă când nu au altă soluție de curățare și o investiție foarte mare este supusă la risc. Utilizarea unui program corect de pigging va ajuta la menținerea integrității conductei.

Fiind o metodă ecologică, tehnologia de tip “pigging” ajută și asigură înlăturarea oricăror substanțe care ar putea avaria conducta, previne formarea celulelor corozive, furnizează informații în timp util cu privire la orice probleme în curs de dezvoltare a conductei, furnizează date asupra unor probleme apărute în structura conductei pentru a permite luarea unei decizii corecte, furnizează o alternativă de închidere a conductei pe o perioadă de timp în vederea efectuării testelor periodice, înlăturarea reziduurilor sau corpurilor străine din conductă, înlăturarea depozitelor atât solide cât și lichide care se pot forma pe pereții interiori ai conductei și care pot restricționa debitul.

Instrumentul de măsurare „pigging” este și un instrument de inspecție ultrasonic dedicat anume pentru un sondaj cuprinzător al pereților conductelor transportatoare de țiței sau produselor petroliere. Instrumentul trece prin conductă propulsat de debitul produsului petrolier măsurând și înregistrând grosimea peretelui conductei și distanța până la suprafața peretelui interior în timpul deplasării. Scopul acestor măsurători este furnizarea informațiilor operatorului printr-un raport al inspecției cât mai detaliat în care sunt documentate precis toate defectele și anomaliile conductei, în mod special pierderile de metal din peretele conductei datorate coroziunii și deformările geometrice ale peretelui conductei. Raportul, de asemenea, mai cuprinde și un set de sugestii de reabilitare ale conductei bazat pe puterea de calcul.

Instrumentul poate detecta următoarele defecte și caracteristici ale stării conductei: pierderi de metal din peretele intern sau extern al conductei, laminarea, laminarea din pantă, circumferința sudurilor, sudurile longitudinale, laminare legată de HIC, blistere, variații ale grosimii peretelui, deformări geometrice ale conductei, instalări de conducte.

Pe scurt, această tehnologie ajută la determinarea corespunzătoare a construcției conductei și ajută la menținerea acesteia în forma inițială. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că atât eficienţa cât şi prospectarea conductelor depinde de “sistemul de pigging” utilizat şi de eficienţa pig-urilor utilizate.